Friday, January 26, 2018

New life as intern in Kuala Lumpur

Hi!

Baru nak update konon baru masuk intern padahal dah nak masuk 2 bulan. Anyway yaaaa, aku dah masuk intern weh. So mulalah lagi satu chapter hidup baru di Kuala Lumpur. Tapi stay di Sunway, Petaling Jaya sajooo. As I'm a kampong-kampong people bila masuk bandar ni gelabah ayam la sikit. Yelah aku dari Ipoh kot. Beza sangat nak dibandingkan dengan bandor cenggini. Building tinggi tinggi cakar langit gitu.

Gambar sumber abam Google : Menara LGB Lobby

Okay nak introduce sikit la. Aku intern dekat Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur. Just near Bandar Utama and Damansara area. Aku intern kat Menara LGB, TTDI. So aku start intern 27 November 2017 tahun lepas sampai 27 April 2018 tahun ni. Selamat Tahun Baru btw! Hahahaha. So bila masuk intern biasa lah bengap-bengap sikit. Okay basically company aku ni dia buat remittance which is yang hantar duit ke luar negara tu. And the best rate in town. Sebab apa? Sebab nokkk! Harga rate dia melampau nok. Kalah bank, kalah western union semua kalah. Kami winner kot! TERMURAH Hahahaha. Dia punya transaction ke luar Negara just rm8 per transaction. Punya murah takde hidden fees pulak tu. Kalau Bank? RM150 weh. Pastu ada hidden fees lagi.

Okay dipendekkan cerita, Aku intern kat sini memang best. Tak tahu lah kenapa and maybe sebab diorang bukak peluang kat kau untuk ceburi bidang yang kau tak pernah ceburi dan bagi aku, mungkin sebab company yang aku intern ni dia tak layan kau macam budak intern. Bukan kemas-kemas office, bukan susun makanan atas table, bukan runner and cuci toilet semua tapi dia bagi kau rasa betul betul kerja! Tapi bukanlah gasak kau sampai mati. Hahaha dia bagi chance la maksud aku. Gasak sampai mati tu sapa je suka? Company aku ni chill. Dia bagi kau kerja, yang boleh dikatakan bukan cliché punya intern kena buat lah. Hah!

Aku pernah lah pergi satu exhibition ni, Global Entrepreneurship Community Summit 2017 bertempat di KLCC waktu tu. Mula masuk kot, waktu tu tak sampai sebulan lagi intern. Tapi aku tahu la basic tentang company sebab duk jenguk FAQ kat website company aku ni. Aku dicampakkan ke situ dan aku sangat la suka! Thanks to my company cause bagi kepercayaan aku yang bengap English ni kesitu. For you gais punya information i'm the only one pegang title "college student" yang lain semua university. Dah la university, power-power pulak tu. Ada yang dari Monash University Australia, Monash University Malaysia, Sunway University, Taylor University, dan banyak lagi lah! Before this ada yang dari University Malaya, University of Ohio USA, London Business School UK, Georgia Tech USA dan banyak lah lagi yang nak dibezakan dengan kolej aku tu. Downgrade? Memang sentiasa feelin gitu! So nak jadikan cerita, yaaa aku pun join la exhibition tu as exhibitor. Perhh jumpa orang bukan cikai cikai weh. Semua power power. Aku pun bentang la and attract orang mana yang macam berminat untuk tambah minat dengan company aku. So rata-rata semua amazed dengan service yang company aku jalankan. Sangat murah dan bagus untuk individual mahupun yang menjalankan business.

Lets say if you gais menjalankan travel agency dan menggunakan Bank TT untuk transfer duit. Atau tak kesah la mana-mana company remmitance yang kau tahu lagi tapi harga macam tak jauh beza dari bank. Esp bank tempatan kita? Ups

So ni aku tayang sikit kesedaran minda. Well aku bukan budak account tapi cuba la fikir sejenak. Hahahahahahaa!

Business
Harga Ticket Customer 1 Orang = RM150
Customer Join = 15 orang
Pakej = RM200 satu kepala
Modal seorang = RM180
Untung = RM300

Bank TT
Transfer = RM2,700
Fee Bank = RM150 + RM10 (hidden)
Spend = RM2860

Untung Bersih
Untung = RM300
Fee = RM160
Total Untung Bersih = RM140

See? Elok untung kau dah RM300 tapi kau dapat ciput je RM140. Yaa aku tahu orang pandai akan tolak kos fee ni dalam modal. But this one is roughly view for you gais untuk fikir la. You boleh save more money and buat pakej murah kat customer. Tak ke kau akan dapat pakej yang lagi WIN! dari agency yang lain?

That's it!

Lepas ni kau boleh buat post kat facebook group ko "PAKEJ TARVEL TERMURAH!" atau "BARANG PERKAHWINAN TERMURAH IMPORT DARI LUAR NEGARA". Tak gitu?

So bila kau gunakan company aku ni, just RM8 sahaja! Takde caj-caj yang main nyorok-nyorok eh! Hahhh kau kiralah untung kau. Sampaikan ada company travel agency yang join which is antara yang bosar-bosar gak travel agency di Malaysia ni dan dapat jimatkan RM2K SEBULAN!!!!!! Wehhhh ternyata la kan sapa-sapa yang ada menjalankan business menggunakan pemindahan wang ke luar Negara dapat tingkatkan keuntungan dengan menggunakan perkhidmatan syarikat yang aku intern ni. Cehhh mesti nak tahu syarikat apa kan? Syarikat ni serious best. Intern tak pernah la lagi budak-budak intern yang join rasa sendu. Dari boss bosar sampai ke staffnya semua chill je. No stress-stress dohh keje sini. And banyak aku learn benda baru. Bergaul dengan orang-orang hebat dalam ni.

Gambar sumber dari MoneyMatch : Logo MoneyMatch

Saja je aku bagi korang tertanya-tanya. So let me introduce my company. Nama company aku ialah MoneyMatch. Basically kitorang buat remittance. Transfer duit ke luar Negara. Dia ada for individual and for business. So boleh la daftar dan lompat ke website ni ----> MONEYMATCH Syarikat ni dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia (BNM). So jangan risau! Semua selamat. Dan ni syarikat local babe! Support local la sikit en? #supportlokal Syarikat ini diasaskan oleh pengasas-pengasas hebat iaitu Adrian Yap, Naysan Munusamy and Ahmad Fazil Ahmad Fuad (gambar dibawah)

 Gambar Sumber dari Utusan Borneo Online : Pengasas-pengasas MoneyMatch

Oh ya! Harini jugak la syarikat MoneyMatch masuk Utusan Borneo. Hah boleh la baca sikit kisah mereka yang makin melangkah menuju kehadapan untuk membantu rakyat Malaysia terutamanya dalam menjalankan perniagaan dan kehidupan dengan lebih bijak. Dapat meningkatkan keuntungan dan menjimatkan kewangan seharian! Gittew. So meh baca. UTUSAN BORNEO MONEYMATCH Dalam utusan ni ada nyatakan yang MoneyMatch bakal melancarkan satu lagi produk baru iaitu Exchange!

Pssttt wehhhhh Yuna pun guna MoneyMatch wehh. Kemon! Buka minda. Hahahaa

Jadi korang boleh baca lebih lanjut di website yang aku dah link kan kat atas. Sumpah aku tak tipu, MoneyMatch is the best way to send your money ke luar Negara. Tambah ayah mak ko duk sibuk hantar duit kat kakak adik abang ko study kat luar Negara en? Why not dohhh kau guna MoneyMatch instead dari Bank TT yang kenakan kau charge melambung tinggi and mana-mana yang lebih tinggi dari service kami. Cubalah check rate kami diwebsite! Don't worry. Take your time to read all okay? Baca betul betul dan bandingkan! Meow!!

So itu sahajalah kot. Sebarang pertanyaan kalau segan silu boleh hubungi aku di 01124075253 atau directly sajolah di MoneyMatch. Nombor kat website ada. Hah sekarang mudah dahhh nak kirim duit kat kawan kot kot teringin bag Gucci ke, kain sutera Thailand ke, baju batik Indonesia ke, barang permainan kat China ke, Frozen food kat Korea ke, Cawan or pinggan dari India ke? #eh or kemana-mana sahajalah Negara yang kawan ko pergi ko tergedik gedik teringin nak barang kat sana! Takyah nak kirim barang je!! Kirim duit. Takde alasan eh nak beratur panjang kat Bank! MoneyMatch kan ada? Baring baring pun boleh transfer gitu!!! Sebab apa? Kita available kat PLAYSTORE & IOS! Boleh install apps kita cecepat! Lompat sini --> MONEYMATCH PLAYSTORE & MONEYMATCH IOS

Okay lah gais! Nanti aku update pasal rumah sewa pulak. Kbai!

- Hantar duit ke luar Negara dengan murah
- Best way send money abroad
- Send money cheaper than the bank
- Best remittance company in Malaysia
- Best rate in town

No comments: